health

5 Tips Kelihatan Cantik di Pagi Raya

By Alpro Pharmacy

March 27, 2024

Sebegitu pantas masa berlalu, sehinggakan kenangan raya bersama keluarga tercinta masih segar bugar di ingatan, namun Ramadan tahun ini menjelma kembali. Tidak lama lagi, Aidilfitri pulak bakal kita sambut. Pantas sungguh putaran masa kini. Bercakap mengenai Hari Raya Aidilfitri, tak kira kaum adam dan hawa, semua mahukan penampilan yang menarik, indah di hari raya. Iyerlah, rayakan setahun sekali. Inilah masa nya kita katakan nak ‘all out’ dalam penampilan disamping bertemu sanak saudara, kawan-kawan dan kenalan kita di kampung. 

Dalam ketawadhukan kita berpuasa dan dalam keasyikan dan kegigihan membuat persiapan di hari raya, usah pula kita lupakan akan kesihatan badan kita supaya dalam keadaan baik dan sihat sejahtera. Sepanjang 30 hari Ramadhan inilah kita kena berusaha keras untuk mendapatkan badan yang sihat dan wajah yang berseri-seri. Tentu saja, kita tidak ingin terlihat muka kusam, badan lesu dan kelihatan tidak bermaya di pagi 1 Syawal kelak. Untuk itu, kami kongsikan 5 cara mudah yang semua orang boleh lakukan untuk anda kelihatan bersinar-sinar dan awesome di pagi Aidilfitri kelak.

1. Nutrisi

Pastikan untuk mengambil pemakanan yang sehat dan seimbang selama bulan Ramadan. Hindari makanan berlemak dan berkalori tinggi yang dapat membuat anda merasa lesu dan lemah. Pilihlah makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral untuk menjaga tubuh tetap segar.

2. Hidrasi

 

Penting untuk tetap terhidrasi selama puasa. Pastikan untuk minum air secukupnya 1.5-2 litre sehari saat berbuka dan sahur agar tubuh tetap terhidrasi dengan baik. Hindari minuman berkafein dan beralkohol yang dapat menyebabkan dehidrasi.

3. Senaman mingguan

Meskipun berpuasa, tetaplah aktif dengan berolahraga ringan seperti berjalan atau senam sekurangnya 15-30 minit sehari, 2-3 kali seminggu. Ini akan membantu menjaga stamina dan meningkatkan pengaliran darah, yang pada gilirannya akan membuat kulit anda terlihat segar dan bersinar.

4. Tidur

Pastikan untuk mendapatkan tidur yang cukup setiap malam. Istirahat yang cukup sangat penting untuk memulihkan tubuh dan menjaga kesihatan kulit. Usahakan untuk tidur minimal 7-8 jam setiap malam.

5. Perawatan Kulit

Jangan lupakan perawatan kulit anda selama bulan Ramadan dengan 3 langkah asas yang ringkas dan mudah untuk mengekalkan kulit yang kelihatan sihat. 3 langkah rutin berikut adalah membersih, melembap dan sunblock. Langkah pertama dalam proses ini adalah membersihkan kulit dengan membuang alat solek, minyak berlebihan dan habuk. Selepas dibasuh, wajah anda perlu dirawat. Pada peringkat ini, anda inginkan manfaat secara spesifik pada kulit dan produk yang ringan namun sangat berkesan seperti serum dan esssence dan pelembap boleh membantu anda.

Dalam langkah ini, anda perlu fokus apakah yang diperlukan kulit anda secara terperinci, untuk mendapatkan rawatan yang tepat, iaitu sama ada anti-penuaan, pengubahan warna atau penghidratan. Langkah terakhir dalam rutin ringkas ini adalah penggunaan sunblock sangat penting untuk kulit wajah walaupun hanya duduk di rumah di pagi hari. Sunblock merupakan produk yang paling bagus untuk anti-penuaan.

Sekarang yang kamu tahu tentang tips untuk memiliki kulit yang sihat, tunjukkan penampilan terbaikmu semasa Ramadan ini. Sambutlah bersama rakan-rakan dan keluarga dalam acara istimewa ini penuh dengan keyakinan. Ingatlah, perjalanan menuju penampilan terbaikmu bermula hari ini.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, jangan ragu untuk menghubungi Alpro ePharmacy atau lawati Alpro Pharmacy terdekat. Pasukan kami yang terdiri daripada ahli farmasi, pakar pemakanan, dan dietitian sedia membantu dan memberikan sokongan.

Generate Cart URL
Whatsapp